logo

Besparen op je energie?

Er zijn veel manieren om op energie in huis of kantoor te besparen, maar het MEESTE GELD kan je besparen door tijdig (minimaal zes weken voor het einde van je lopende jaarcontract) over te stappen naar een andere energieleverancier. Dit kan gemiddeld gezien een besparing van € 400 opleveren.

Maar vergeet niet alle andere dingen die je rondom huis of kantoor kunt doen om alvast de energierekening omlaag te brengen.

Onze bespaartips:

 1. De belangrijkste: stap over van energieleverancier!!

  Elk jaar zijn er wel aanbiedingen die energieleveranciers doen om nieuwe klanten te krijgen. Is het niet in de vorm van geld, dan wel in de vorm van aanbiedingen voor spullen (tablets, waardebonnen etc etc).

 2. Zet je thermostaat omlaag

  en bespaar € 75-100:
  Heel voor de hand liggend maar met het verminderen van de kamertemperatuur met slechts 1° C kunnen de stookkosten omlaag gebracht worden tot door met € 75-100 per jaar in een gewoon huis. Dus trek een trui in plaats de verwarming omhoog te zetten .Heb je de thermostaat al omlaag gezet? Bespaar nog meer door het dichtdraaien van de radiatoren in zelden gebruikte of lege kamers en door het programmeren van de verwarmingsinstallatie om deze uit te schakelen als je er niet bent.Je zou ook door middel van een slimme thermostaat, waarmee u actief uw afstand te verwarmen via het internet, geld kunnen besparen. Tegenwoordig zijn er genoeg slimme thermostaten – waaronder Nest en Toon – te koop.

 3. Vervang gloeilampen

  Nog zo’n open deur qua energiebesparing. Energiezuinige lampen kunnen helpen je energierekening te verlagen. Als je 10 lampen vervangt in je huis door energiezuinige, kan de besparing ongeveer € 70 per jaar zijn. Het vervangen van een 60W gloeilamp met een LED-lamp kan je een besparing van bijna € 7,50 per jaar opleveren.
  Gebruik je al spaarlampen? Vergeet dan niet om de verlichting uit te schakelen wanneer deze aan hoeft te zijn (bijvoorbeeld lampjes boven het aanrecht of wastafel of licht in de gang, op de overloop of in de badkamer).

 4. Stop de tocht: bespaar tot € 50!

  Het tegengaan van warmte ontsnapping door kieren en gaten kan je helpen besparen tot € 50 per jaar. Gebruik voor de deuren een tochtstrip langs de randen en een  scharnierende of borstelflap voor aan de onderkant van de deuren of voor de brievenbus.
  Schoorsteen en open haard: als je niet je haard gebruikt, gebruik dan een opblaasbaar kussen om de schoorsteen te blokkeren. Simpel maar wel effectief.
  Vloeren en plinten: gebruik een flexibel op siliconen gebaseerd vulmiddel om de leemtes op te vullen.
  Zolder: warme lucht kan ontsnappen door spleten in het dak(beschot). Dus goede isolatie is een must!

 5. Kies energie-efficiënte apparaten:

  Bespaar kan tot wel € 250. Als je een apparaat vervangt, kan je goed besparen op je elektriciteitsrekening door te kiezen voor de meest energie-efficiënte model. Oude koelkasten en wasmachines zijn echte energieslurpers. Het kiezen van de meest energie-efficiënte modellen kan leiden tot een jaarlijkse besparing van ongeveer € 40 voor een wasmachine, € 100 voor een wasdroger en € 60 voor een koel-vriescombinatie. Aanschafkosten voor nieuwe apparaten te hoog? Kijk eens op marktplaats of ebay of dat soort websites. Wat anderen van de hand doen, kan voor jou heel nuttig zijn.

 6. Vervangen van een oude verwarmingketel:

  Net zoals de vorige bespaartip, zijn oude ketels / boilers grote energieslurpers. De ketels van tegenwoordig zijn met alle software binnenin een stuk energiebesparender dan de ketels van 10 of 20 jaar geleden. Waar wacht je dan op? Ok, een nieuwe ketel is duur. Dus als geld te besparen je prioriteit is, dan is het wellicht raadzaam om hiermee te wachten tot het voor jou “economisch verantwoord” is.

 7. Huisisolatie:

  Isoleer zowel je zolder en spouwmuren. Het aanleggen van dakisolatie kan zo € 100 per jaar van je energierekening afhalen, omdat minder warmte verloren zal gaan door het dak.

 8. Kijk of je in aanmerking voor “gratis” geld bent:

  Zoek uit wat je zou kunnen doen om in aanmerking te komen voor energiesubsidie.